lördag 16 mars 2013

Multi tasking

Saker man gör när man är ensam med barn:
Upp i ottan, lagar frukost, glutenfria amerikanska pannkakor med banan och vanilj i.
Åker till en kompis, hänger lite där, min kompis fixar lunch, lovely.
Hem för att söva tvååringen. "Jag bill inte tsååååva" Gick sådär. Bestämmer mig för att gå till en lekplats. Får inte ungarna därifrån. (Har aldrig varit på en lekplats förut, men kul var det tydligen trots helt livsfarligt med is och vattenpölar).
Hem, hittar två paket köttfärs som går ut imorn, fixar i ordning en sats med köttbullar, och en sats med köttfärssås. Rensar i frysen, hittar en påse frysta jordgubbar, kokar upp och gör sylt.
Samtidigt ger jag dem lite hårdkokt ägg och rester av frukosten.
Maken ringer och frågar om han ska handla något, bestämmer mig snabbt för att göra enchiladas enligt ett recept jag fått, men istället ha i köttfärsen.
Nu puttrar det i ugnen, maken läser saga för barnen och jag skriver detta i smyg...

onsdag 13 mars 2013

Nyckelhålsmärkning

Nyckelhålsmärkt mat är bra, eller?
Nyckelhålls märkning finns i så många produkter, pålägg, yogurtar, bröd, margarin. Oftast är det en lightprodukt som har mycket tillsatser, reducerat fett och tokladdad med socker. Och detta ska alltså vara en bra produkt som är "nyttig".
Hur ska konsumenter veta vad som är bra om de samtidigt blir vilseledda att köpa något som inte är ett dugg bra?
Till exempel den här filen, fettsnål, inte så mycket protein och åttio (80) gram socker i en liter av sörjan.
För att inte tala om margarin. Don't get me started.
Slut på meddelandet.

torsdag 28 februari 2013

Finns det ekobilar?

Jag är som sagt en miljökämpe men inte direkt en miljönörd. Jag åker inte häst och vagn och värmer inte upp huset med kobajs. Men jag gör vad jag kan, och lite till, och ja, jag vet det finns INGEN miljövänlig bil, men det finns lite bättre bilar, och jag vill ha ett av de bättre alternativen.
Nu köpte vi en rätt stor båt i höstas, och ett krav jag hade för att rättfärdiga detta var att vi skulle göra oss av med makens bil och han skulle skaffa en miljöbil.
Men ordet miljöbil är rätt uttjatat ord och jag tycker inte det stämmer i många bemärkelser. En bil som är bensinsnål och går på el tex en Lexus, som ändå är en stoooor bil, kan det verkligen vara en miljöbil?
Jag själv kör runt en miniliten dieselbil som drar 0,5 l/mil. Den stänger av sig vid rödljusen och det som är mest miljövänligt är väl att jag knappt använder den.
De bilar vi idag provkörde var en Audi A3, Lexus 450, Lexus CT, och en Passat gasbil. Jag har varit väldigt inne på en gasbil, men den kändes väldigt stor. Lika stor som vår Audi A6, och jag gillar lite mindre nätta bilar.
Samtidigt som jag känner att om gasbilar ska bli mer lättillgängliga och accepterade så måste ju folk börja köpa dem, och det är ju jag som är "folk", alltså måste jag föregå med gott exempel. Men sedan vill jag av miljöskäl inte beställa någon bil, utan jag vill ha en begagnad som "redan finns".
Men ett fel vi gjorde som jag nu grämer mig över är att köra en gasbil modell rätt tråkig (Passat) och en lyxig Lexus på samma dag. Det är löjligt vilken körglädje en Lexus har. Den är säker, rymlig och attraktiv.
Så vi har en del att prata om ikväll.
Kanske blir två hybrider av hela den här soppan.

Rosa yogurt

Det är något speciellt med rosa yogurt. Förutom alla tillsatser.
Dottern vill ha det.
Och helst ska yogurten kunna hällas.
Jag utsätts för stora prövningar i dessa tider. Den tjocka turkiska yogurten duger alltså inte..
Två knep jag nu har fått godkända är att ha turkisk yogurt i botten och mosa hallon i eller att hälla på tex Arlas hallonsmakyogurt över och röra om.
Puh, det är inte lätt att försöka bestämma vad en treåring ska äta. Jag kallar det vägledning, får henne att tro att det är vad hon vill ha.

torsdag 7 februari 2013

Är jag onormal?

Det är såklart inte alltid roligt att laga mat. Men jag gör det för att jag vill att barnen ska få i sig riktig mat. 
Det är defintivt inte roligt att säga nej till godis och glass eller slushies eller vad det nu kan vara för att jag inte gillar vad de innehåller. Jag har varit rätt strikt med socker, men nu har jag övergått till att vara strikt med konserveringsmedel och färgämnen etc. Jag tycker inte de har i en liten barnkropp att göra. Det finns ju hur mycket studier som helst att de orsakar koncentrationssvårigheter, sömnsvårigheter, allergier. Barn idag är konstant sjuka. Mina vänner vabbar som aldrig förr, ändå proppar vi dem fulla med Alvedon, vaccinationer, antibiotika. Och det är ju för att vi vill att de ska vara friska. Och sen lite halvfabrikatmat, godis, glass, läsk på det, för det är ju fredag. (lördag, söndag och så lite fetisdag på det) Försäkringskassan slår nya rekord varje år, alltså blir vi inte ett dugg friskare. Nu är det istället diabetes, fetma på barn och dessa luftrörsproblem och kräksjukor. Var kommer de ifrån? När jag var lite var det inte hela förskoleklasser som fick kräksjuka, det drabbar inte hela ledningsgrupper och de utan barn. Alltså måste det vara våra ohälsosamma barn som är nyckeln till det hela.
Tänkte överraska mina barn och hämta dem i pulka och har gjort varm choklad. Vissa vet inte ens hur man gör varm choklad. Tror att det är choklad i O´boy. 
Det är TRE (3) ingredienser. Och det är inte jobbigt, det tar fem min. Vissa ger sina barn fiskpinnar till middag. Det tar nästan lika lång tid att vända en fiskfilé i lite ströbröd och steka på. Varför blev det så fel?

söndag 20 januari 2013

Klimatkompensering

Att åka flygplan är såklart höjden av att skita i vår miljö, så det ligger inte riktigt i linje med mitt vanliga leverna.
Och det tynger mig att det ska vara så. När vi åker på våra resor säger folk ha det så trevligt på semestern, njut nu. Och att åka iväg till ett fjärran land är ju en sorts semester, men inte såsom många andra åker iväg. Då man åker till ett lyxigt hotell med room service, vackra poolområden, barnpassning, bufféer som aldrig tar slut, lakan och handdukar som byts ut var och varannan dag.
När vi väl kommit fram tar vi in på små hotell som knappt sopar golvet, oftast får man själv kontakta dem när man vill byta en handduk. Man tar någon tuk tuk på gatan, handlar storpack med vatten istället för att gå runt med massa flaskor. Men vi tog in på ett fint hotell och jag ringde tom till housekeeping och sa att vi ville inte ha städat. Vi skulle bo där två nätter, handdukarna funkar fint båda dagarna.
Hemma gör jag såklart vad jag kan för att klimatkompensera. Just nu ofrivilligt 17 grader inomhus, så det eldas som bara den ;)
Kokade Gyllenmust välling på den vedeldade spisen häromdagen, använder inte torktumlaren till tvätten nu när tvättmaskinen går på högvarv med all tvätt. Fast det blev nog bara fyra maskiner, vi hade bara tre små väskor med oss. Ändå saknade vi inget.
Snart ska det kommas igång att laga god mat, äppeljuicen är ett minne blott och barnen har accepterat vatten. Dottern åt rätt dåligt i början på resan, så äppeljuicen som jag tog med fick liksom vara som en sorts muta. Hoppas inte tänderna tagit skada.
Dock är jag så glad att vi varit restriktiva med godis, glass och annat skräp. På denna resa har barnen fått glass två gånger, men på mitt initiativ, skulle aldrig orka med tjatet eller att de förväntar sig något, jag vill vara den som bestämmer, dom är faktist bara två och tre år.

söndag 13 januari 2013

Socker

Socker är poulärt här på Sri Lanka. Första hotellet vi bor på undrar de varför de inte fick bjuda barnen på Coca Cola. Vi sa att vi helst undviker socker. Hotellägaren tittade på oss med stora ögon och sa att hans barn kunde dricka fem cola om dagen. Jag frågar om han inte är rädd för sockersjuka och han sa att det är jättevanligt och att han själv går på täta kontroller. På nyårsdagen vill han överraska oss och frågar om vi vill ha en Sri Lankan frukost. Ut kommer han med friterade doughnuts, kolakakor, torkad frukt, choklad och andra bakverk. Sen en skitstark gryta med sticky rice. Jag kände att det sistnämda är väl det enda som verkligen var Sri Lankan. Socker har väl inte funnits mer än hundra år, och definitivt inte lika tillgängligt hos dem som hos oss, ändå var detta något som de åt varje dag. Mest för barnen säger han.
Vi har investerat i ett företag som forskar åt läkemedelsföretag. Det som nästan uteslutande forskas om är diabetes som ökar lavinartat. I Sverige är man ganska medveten om detta, vi har inte överdriven övervikt bland barn, men det ökar ändå. I Indien, Kina och även Sri Lanka ökar det något galet mycket. Barnen dricker cola, chokladmjölk och dessa bakverk plus lite fastfood på det. Tänderna på barnen är helt svarta och vissa går runt med synliga hål i tänderna. Oroväckande, men ändå verkar ingen ta till sig att det är rätt allvarligt.